Ce se poate servi in functie de vin
Gustări calde sau reci, servite la începutul mesei – vinuri albe seci sau demiseci
Preparate din peşte de apă dulce – vinuri albe, tinere, seci, demiseci
Preparate din peşte şi fructe de mare – vinuri albe seci sau demiseci: Muscat Ottonel; Rose
Carnea de pasăre cu sosuri albe, pilaf sau ciulama – vinuri albe seci şi demiseci: Fetească Albă
Friptură de curcan, pasăre la cuptor – vinuri roşii uşoare: Merlot; Fetească Neagră
Carne de porc şi carne de miel – vinuri roşii uşoare: Fetească Neagră; Pinot Noir
Preparate grele, cu sosuri, din carne de miel sau vită: Merlot; Fetească Neagră
Sarmale din carne de porc şi viţel: Fetească Neagră; Pinot Noir
Carne de vânat– vinuri roşii corpolente, taninoase şi robuste şi vinuri roşii învechite, cu buchet pronunţat: Cabernet Sauvignon; Merlot; Fetească Neagră
Brânzeturi fermentate: Cabernet Sauvignon
Atunci când la masă servim supe, ciorbe, borşuri, carne şi peşte marinate în oţet, salate cu multe condimente, preparate picante, îngheţate, torturi cu ciocolată şi cafea, dulciuri însiropate cu vinuri licoroase sau cu citrice şi struguri ar trebui să evităm să mai punem pe masă şi o sticlă de vin.De asemenea, trebuie să fim atenţi şi la temperatura la care servim vinul, altfel acesta îşi pierde din aromă.